Äitiysliikunnan ohjaaminen | Naiseuden opiskelua

Perjantai oli aivan mahtava päivä! Kävin kouluttautumassa itseäni äitiysliikuntaan. Tarkemmin sanottuna äitiysliikunnan ohjaamisen peruskoulutuksen, jonka tarjoaa Bailamama ja Bailamaman ohjaajakoulutuksiin eriytetty Äitiysliikunta-akatemia

Paitsi, että näin kotiarjen keskellä on ihanaa päästä touhuamaan jotain omaa ja kehittämään itseään, niin toisaalta sitä on myös äärimmäisen tarkka siitä mihin sen oman aikansa käyttää. Ja nyt se tuli kyllä käytettyä hyvin! Koulutus järjestettiin Turussa Movet Ladies -kuntokeskuksen tiloissa.

Vai mitä sanot tästä twerkkauksesta? Eikö näytäkin siltä, että nyt tulee rahoille vastinetta! BOOM!

Bailamama on terveysliikuntakonsepti, joka on ennen kaikkea tehokas lantionpohjanlihasten harjoittelumenetelmä. Konseptiin kuuluu mm. verkkovalmennuksia, ryhmäliikuntaa ja ohjaajakoulutuksia sekä kirjallisuutta. Bailamaman ovat perustaneet lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistunut fysioterapeutti Maija Kiljunen sekä kokenut kätilö Emilia Ek. Äitiysliikunta-akatemian koulutuksista vastaa äitiysfysioterapeutti Aino Isotalo ja lisäksi kouluttajana toimi, niin ikään, äitiysfysioterapeutti Sofia Vesa.

Kerron myöhemmin tässä postauksessa vielä tarkemmin koulutuksen sisällöstä ja päivän kulusta. Jos sieltä ruutujen toiselta puolelta vaikka löytyy personal trainereita, liikunnanohjaajia, fysioterapeutteja tai muita liikunta- ja terveysalan ammattilaisia, joita kiinnostaisi saada laadukasta lisäkoulutusta raskaana olevien tai synnyttäneiden naisten valmentamiseen ja ohjaamiseen. Tämä ei ole siis maksettua sisältöä vaan asia on mielestäni erittäin tärkeä ja vielä huonosti tunnettua, ihan ammattilaistenkin keskuudessa, joten mielelläni tuon esille tätä koulutusta. 


Mitä on äitiysliikunta?

Äitiysliikunta on mahtava termi kuvaamaan sekä raskauden aikaista että synnytyksen jälkeistä liikuntaa. Vaikka raskaus ei olekaan sairaus (eiköö?) ja hyvin monelta osin liikuntaa voi huoletta jatkaa (helpommin sanottu kuin tehty!) kunhan huomioidaan raskauden tuomat muutokset. Muiden muassa painopisteen muutos kasvavan vatsan myötä, lantionpohjaan kohdistuva kovempi rasitus ja lajivalinnat sekä erilaiset liikevariaatiot.

Noin nelisen vuotta sitten opiskellessani Trainer4You:lla personal traineriksi aihe kiinnosti kovasti. Muistan tuolloin haaveilleeni, että haluaisin työskennellä tällä alalla nimenomaan äitien kanssa. Tuolloin aiheesta kuitenkin puhuttiin ylipäänsä todella vähän, eikä vielä tänä päivänäkään vaikkapa neuvolasta saa juuri minkäänlaista ohjausta raskausajan saati synnytyksen jälkeiseen liikuntaan. Epävarmassa ja herkässäkin tilassa oleva äiti jää aika tyhjän päälle, oma kroppa saattaa tuntua todella (todella!) vieraalta, eikä tiedä mitä, miten ja milloin sitä voisi taas turvallisesti liikuttaa.

Huomaan itsekin syttyväni tämän aiheen äärellä. Silti vielä hetki sitten pohdin, etten ole varma johtuuko kiinnostukseni siitä, että aihe on itselle ajankohtainen. Mutta koulutuspäivänä huomasin, että haluan palavasti opiskella tätä vielä enemmän ja syvemmin – ja ennen kaikkea päästä jakamaan oppimaani eteenpäin. Vaikka koulutuspäivä oli pitkä niin olisin mielelläni opiskellut lisääkin.




Pari vuotta PT:ksi valmistumisen jälkeen Trainer4You:lle tuli personal trainereille suunniteltu verkkokoulutus, joka sisälsi teoriaosuudet sekä raskausajan että synnytyksen jälkeisestä liikunnasta. Ja tuosta luentosetistä myös Trainer4You:lla kouluttajana toimiva Sofia olikin entuudestaan "tuttu". Osittain siis koulutuksen teoriaosuudessa tuli siis tuttua asiaa, vaikka jokainen raskaus onkin yksilöllinen niin raskauden kulku teoriassa on kuitenkin samanlainen. Äitiysliikunta-akatemian koulutuksen parasta antia olivatkin käytännön harjoitteet, luennoilla käydyt keskustelut sekä kouluttajien asiakastyössä saatuihin kokemuksiin perustuvat huomiot äitien ohjaamisessa ja valmentamisessa.

Kehitys kehittyy ja tällä hetkellä alan spesifiä koulutustarjontaa onkin jo paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten. Hypopressive, erkauman tunnistaminen ja sonopalpaatio -koulutukset,  lantionpohjan täydennyskoulutukset (AMK) ja niin edelleen. Varmasti muutama vuosi sitten olisi jo löytynyt esimerkiksi fysioterapeuteille suunniteltuja lisäkoulutuksia, joten mahtavaa, että näitä meille muillekin liikunta-alan ammattilaisille suunnattuja koulutuksia on nyt tarjolla.

Vatsalihasten erkauma (diastasis recti) onkin noussut jopa pieneksi buumiksi asti (tähän palaan vielä myöhemmin erikseen), lähinnä siis tietoisuuden lisääntyessä – kentällä varmasti riittää tämän suhteen töitä niin fysioterapeuteille kuin personal trainereillekin tämän suhteen.



Asian ytimessä

Äitiysliikunnan ohjaamisen opiskeleminen on ennen kaikkea naiseuden opiskelua. Naisen keho on niin mielettömän monimutkainen ja hieno systeemi. On valtavan hienoa, että aiheesta on karissut tabun leima ja lantionpohjan terveys saa koko ajan enemmän palstatilaa. On jopa surullista, että neuvolassa eikä synnytyksen jälkitarkastuksessakaan asiaan pureuduta ja syynä tähän on kuulemma aika. Jos ymmärsin oikein niin hoitohenkilökunnan suosituksiinkin kuuluu, että esimerkiksi ongelmiin tartutaan vain jos asiakas niistä mainitsee.

Lantionpohja sijaitsee kehomme keskellä. Kaiken ytimessä ihan kaikin puolin. Lantionpohjan terveys on usein pinnalla raskausaikana ja synnytyksen jälkeen (siis jos on ollakseen) ja seuraavaksi siitä puhutaan kun ikää on karttunut ja kudokset alkavat antaa periksi (jos puhutaan). Lantionpohjan terveys takaa siis toimintakunnon myös vanhemmalla iällä. Molemmissa tapauksissa tällä on tietysti fyysisen terveyden lisäksi avainasema myös henkisellä puolella. 

Synnytys käynnissä! Työnnä työnnä!


Koulutuspäivän rakenne siis muodostui pääosin neljästä pääteemasta: raskausajan liikunta, keskivartalon ja lantionpohjan harjoittaminen raskausaikana, (välissä synnytettiin), synnytyksen jälkeinen liikunta sekä keskivartalon palautuminen synnytyksen jälkeen.

Molemmat kouluttajat olivat hyviä ja selkeitä puhujia, koulutuspäivän kulku sisälsi tiukkaa asiaa (ehe he), mutta kuitenkin rennolla ja keskustelevalla tyylillä. Kuten mainitsin käytännönharjoitteet olivat kultaakin arvokkaampia. Saimme vinkkejä kuinka (asiakas) voi löytää kadonneet lantionpohjan lihakset, kävimme läpi erilaisia lantionpohjan harjoitteita, helpotusta raskausajan liitoskipuihin, kuinka tunnistaa vatsalihasten erkauma ja paljon muuta. Koulutukseen kuuluu myös kattava kertausmateriaali, joka sisältää myös paljon extra-tietoa, videoita ja lisää teoriaa.

Ihan huikean kattava päivä!

Vaikka tosiaan koulutus sisälsi paljon jo tuttua tietoa, niin monessa asiassa sain varmuutta, itseluottamusta ja tukea sille, että ajatukset ovat olleet oikeilla raiteilla. Nyt uskallan rohkeasti ja ylpeydellä sanoa olevani äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer.


Seuraavassa postauksessa kerron hieman oman kehoni palautumisesta ja tilanteesta näin 10kk kolmannen synnytyksen jälkeen. Pysy kuulolla!

Sonja

2 kommenttia:

  1. Jopas onkin kiinnostavaa! Itselläni viisi lasta, joista neljä ovat syntyneet peräkkäin.
    Mahanahka roikkuu rumasti, vaikka hoikka olenkin, pissi karkailee lenkillä, vatsalihasten välissä on railo, ryhti on ihan surkea -miten voikin olla niin vaikeaa seisoa suorassa! Nyt, kun nuorin ja viimeisin alkaa lähennellä 2-vuoden ikää, alkaisi olla aikaa tehdä tälle rapistuneelle ilmeelle ja ololle jotakin. Mutta mitä? Mistä aloitan? Mikä on tärkeintä, miten olisin yhtäaikaa tehokas, mutta kuitenki tarpeeksi varovainen? TällähetTällä peilistä en katso minä, olisi enemmän kuin kivaa saada oma itsensä takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Mari, kiitos kommentista – mukava, että osui tämä aihe kohdilleen! Ihan ensimmäinen askel on se lantionpohjan vahvistaminen (kesto-, nopeus- ja maksimivoima). Peräkkäiset synnytykset ovat iso rasitus erityisesti lantionpohjalle. Kovin täsmällistä ohjetta on vaikea antaa, kun lähtötilanteesta ei ole kokonaiskuvaa (esim. tunnistatko lantionpohjan lihakset), jotta tietää miltä ns. tasolta aloitetaan. Mutta aloita lantionpohjan ja syvien vatsalihasten harjoittelu selinmakuulla ja sitten kun se sujuu niin voi alkaa harjoitella konttausasennossa/seisten/istuen jne. Jos kyseessä on juoksulenkit, jolloin karkailee niin vaihda rauhallisempaan tahtiin, lantionpohja täytyy opettaa toimimaan oikein. Seuraavassa postauksessa on arvonnassa kirja, joka olisi varmasti ihan täydellinen kotityökalu sulle. Voit myös laittaa mulle sähköpostia: wellnesswithsonja@gmail.com, niin voidaan tarkastella tilannetta paremmin. :)

      Poista

Instagram